В животинското царство полиаморията е широко разпространена сред бозайниците. Статистиката показва, че

...
В животинското царство полиаморията е широко разпространена сред бозайниците. Статистиката показва, че
Коментари Харесай

Тайна клетка. Учените откриха какво ви кара да бъдете добър родител

В животинското царство полиаморията е необятно разпространена сред бозайниците. Статистиката демонстрира, че единствено 3-5% от бозайниците в действителност са моногамни и учените от дълго време се пробват да схванат по какъв начин моногамията може да е от изгода за тези животни.

Напоследък от ден на ден проучвания демонстрират, че това държание има решаваща биологична основа. Нещо повече, учените наподобява преди малко са се доближили с една крачка към разбирането на механизмите зад това държание.

Моногамните домашни любимци са по-склонни да бъдат отдадени родители, демонстрира ново изследване. Екипът обаче признава, че в бъдеще учените към момента ще би трябвало да дефинират биологичните механизми, които стоят в основата на моногамията и полиаморията, пише Inverse.

Родителска клетка

В новата си работа откривателите откриха напълно нова клетка в надбъбречните жлези на тип моногамни мишки, известни като Allfield мишки, съгласно водещия създател на проучването Андрес Бендески, помощник професор по екология, еволюция и биология на околната среда в института Zuckerman на Колумбийския университет за мозъчно държание.

Екипът назова новия клетъчен вид zona inaudita, което на латински значи „ нечувана до момента зона “, защото клетката не е била следена при животни преди. Обърнете внимание, че в своята работа учените също се пробваха да открият клетка във тип немоногамни мишки, само че не съумяха да я открият.

Тайната на родителството

Изследователите разкрили, че новооткритата клетка задейства ензима AKR1C18, който трансформира стероидния прогестерон в хормон, наименуван 20-алфа-хидроксипрогестерон (20α-OHP). Учените са разкрили, че този хормон предизвиква възпитанието на родителското държание.

Учените инжектирали хормона и в други типове и разкрили, че родителите демонстрират нараснало равнище на грижа за потомството си: животните са по-склонни да събират дребните и да ги връщат в гнездото. Интересното е, че хормонът подтиква държанието на родителите даже при типове, при които не е бил следен преди този момент. Преди да вземе хормона, никоя от тези мишки не се грижи за дребните си или ги крие на купчина. След дозата 17 % от тях са се грижили за дребните си и са ги изолирали в гнездото.

Ами хората

Екипът също по този начин изследва еволюционната генетична основа на zona inaudita. Те разкрили, че тези кафези са еволюирали единствено в два типа мишки - Олдфийлд и плажни мишки - преди към 20 000 години. Според създателите на проучването това се е случило „ за един момент в постепенен проект “.

Бендески сподели, че работата му и сътрудниците му се фокусирали извънредно върху мишки, само че допускат, че резултатите могат да се ползват и за хора. Колкото и разнообразни да са хората и мишките, мишките имат 85% от нашите гени. В същото време учените признават, че ще са нужни спомагателни проучвания, с цел да се ревизират тези резултати.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР